måndag 3 september 2012








Här kommer receptet på kolatårtan jag gjorde i helgen :)
 
 
 
 
Botten
200 g Chokladkakor (Maryland cookies)
75 g Smör

Mörk chokladkola
1,5 dl Vispgrädde
1,5 dl Socker
1 dl Mörk sirap
2 msk Kakao
0,5 tsk ättikssprit 12%
50 g Smör

Vit chokladkola
1,5 dl Vispgrädde
1,5 dl Socker
1 dl ljus eller vit sirap
100 Vit choklad
0,5 tsk ättikssprit 12%
50 g Smör

Garnering
Kakao


Botten


Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.


Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min, tills temperaturen är 120 grader.
Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt i ca 1 timme.

Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120 grader. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.

Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Servera gärna i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde eller glass till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar